“…..Je wordt bedonderd waar je bij staat…zorg dat je zelf de regels kent!”. Zo sprak de hoogbejaarde examinator naar aanleiding van een onjuist beantwoorde vraag over de Stableford puntentelling op het theorie-examen GVB. Ook CCC-coryfee Albert-jan Smid kan dit beamen: “Als je de regels niet kent, moet je niet meedoen.”

Toch is het woord van de regels geen evangelie. Subjectiviteit voert de boventoon, zowel bij de regelgever als bij diegenen die de regels interpreteren. Een goed toernooi kan daarom ook niet zonder een betrouwbare toetsingscommissie: de rots in de branding, die helderheid schept op momenten dat emoties de boventoon voeren.

Helderheid scheppen is echter een vak. Dat is dan ook de kracht van de HTC en daar is geen woord Frans bij. Een uitspraak van de HTC is duidelijk en slechts op één manier interpreteerbaar. Ze bestaat steevast uit puntenaftrek en is altijd bindend. Commentaar wordt bestraft met extra puntenaftrek, wederom bindend. De commissie is dan ook een graag geziene gast bij de deelnemers van de Cumper Castle Cup. Dirk Jan van Sleeuwen: “..de deelnemers krijgen een steeds korter lontje. Bij meningsverschillen voeren emoties de boventoon en kan niet op regels teruggevallen worden…..De HTC is op zo’n moment als olie op de golven…”.

De toetsingscommissie zal in het seizoen 2015/2016 extra controleren op misbruik door middel van ongeoorloofde hulpmiddelen als de golfballfinder-bril en doping. Voorts zal de HTC streng optreden tegen het gebruik van verboden drivers.

De handicap toetsingscommissie 2015/2016 bestaat uit:
Heer M.M.A.L.E. Baas Becking en Heer E.P. den Exter.